Ter land, ter zee of in de lucht
Een interview met Yuri Steinbuch, COO van Avular
Tekst: Erika Hoekstra, tekstbureau Neerlanderika. Fotografie Jorick de Kruif.
Yuri Steinbuch had zijn verhaal natuurlijk vaker gepitcht. Elke zin was doeltreffend en het geheel vormde een overzichtelijk, afgerond totaalbeeld. Voor de toehoorder was het een sterk optreden, toch had Yuri niet gedacht dat hij tot de finale zou doordringen. De voor hem onbekende, aantrekkelijke inhoud van met name de Lusoco-pitch achtte hij kansrijker. Groot was dus de vreugde.
Essentials, het meesterbrein
De COO van Avular vertelt enthousiast: “Met de modules van Essentials kan iedereen nu robots maken. Veel startups ontstaan doordat de vraag naar robots groeit. Ze vinden dan in de beginfase opnieuw het wiel uit als ze van scratch af aan, of van een ‘gewone’ procestechnologische machine, een omgeving verkennende, bewegende robot willen maken. Wij spreken van een (mobiele) robot als hij om kan gaan met een veranderlijke omgeving, denk aan bewegende mensen, voertuigen en andere obstakels die op zijn pad komen. Het Essentialsbrein vervangt de mens als aansturing van de machine. Daarvoor moet je ‘kennismodellen van de wereld’ inbouwen, sensoren aanbrengen – die bijvoorbeeld temperatuur, licht of beweging kunnen detecteren en meten – en motoren aanbrengen voor de aandrijving van een bepaalde vorm van bewegen. Met de Essentials voorzien wij in het versneld doorlopen van deze eerste fase, zodat bedrijven efficiënt de volgende stap kunnen maken, namelijk die van de specifieke toepassing. Neem bijvoorbeeld een oliemaatschappij die de wanddikte van een opslagtank wil meten met het oog op onderhoud. Avular kan met behulp van Essentials een drone leveren die in de tank kan rondvliegen, maar levert in dit geval niet het algoritme om de wanddikte te meten. Avular richt zich alleen op mobiele robots, dus voor de duidelijkheid: daar vallen robotarmen die op hun plek blijven staan niet onder.”
Wel of geen machine om een robot van te maken
Avular bestaat nu zeven jaar. In de begintijd lag de focus op inspectie van de agrarische en industriële sector met behulp van drones. Drie jaar geleden hebben Albert Maas, Joop Aan den Tooren en Yuri Steinbuch voor de huidige, bredere bedrijfsstrategie gekozen. De klant kan uit de verschillende modules van Essentials kiezen welke aansturing hij nodig heeft om van zijn bestaande machine een robot te maken. Heeft de klant geen machine, dan kan Avular een tweede product leveren, de Pioneers. Dat zijn robotplatformen, waaronder een drone en een rijdende robot, waar basismodules van de Essentials al ingebouwd zijn. De klant kan het platform afhankelijk van de gewenste toepassing en functionaliteit verder configureren.
Yuri: “Avular kijkt samen met de klant wat hij nodig heeft voor zijn specifieke robot. We zijn behulpzaam bij localisatie, bijvoorbeeld GPS, infrarood of ultra wideband, het versterken van de rekenkracht en de manier van communiceren, zoals wifi, point-to-point communicatie of 5G. Ons product biedt een brede service in een plug and play-jasje. Zo kunnen klanten snel de robot inzetten voor het echte werk.”
Jury-oordeel
De jury complimenteerde Avular met het mooie en schaalbare product. Zij adviseerde evenwel een keuze te maken voor het verkopen van ofwel modules ofwel robots. Daarnaast lanceerde de jury het voorstel om te overdenken of er eventueel op basis van de verzamelde data nóg een businessmodel te ontwerpen is.