Win-win voor paard en ruiter, vindt Menke Steenbergen van IPOS Technology
Tekst: Erika Hoekstra, tekstbureau Neerlanderika
IPOS Technology heeft een trainingsapplicatie á la Strava ontwikkeld, die met een nauwkeurigheid van 98% vaststelt of een paard stapt, draaft of galoppeert. En ook registreert hoe lang het paard deze gang volhoudt. Op basis van dit Gait Detection Algorithme kun je op je telefoon aflezen hoe intensief de training was en kun je optimale trainingsschema’s opstellen afhankelijk van het doel dat je met het paard voor ogen hebt. Als supplement heeft IPOS Technology een teugelsensor-systeem ontwikkeld, dat de communicatie tussen ruiter en paard optimaliseert door de druk te meten die links en rechts op teugel en bit wordt uitgeoefend.
Menke Steenbergen is dierengeneeskundige en oprichtster van IPOS Technology. “We digitaliseren de dierenwereld en beginnen bij de paardensector, want daar gaat veel geld in om. Alleen al in Europa geven tien miljoen ruiters jaarlijks 70 miljard uit aan hun sport”, legt ze uit. “In het licht van de huidige discussie of het nog wel verantwoord is om met dieren te sporten, is onze app een hele mooie ontwikkeling. Ruiters moeten een gevoel overbrengen en wij kunnen dat nu in concrete waarden uitdrukken. Dat heeft heleboel voordelen. Je kunt een beter trainingsschema opbouwen en meten wanneer je paard fit is. Je kunt herstelperiodes inbouwen omdat je eerder weet wanneer een paard overbelast is. We zijn al bezig met een volgend algoritme te ontwikkelen dat blessures moet herkennen. Wanneer het paard namelijk iets mankeert, gaat het anders bewegen.” Al deze harde gegevens kunnen ervoor zorgen dat de paardensport diervriendelijker wordt, omdat ruiters bewuster met de gezondheid van hun viervoeter omgaan. “Dierenartsen worden zeker niet overbodig, ze worden juist eerder ingeschakeld. We werken samen met topcoaches, ruiters en dierenartsen uit 17 verschillende landen om data te verzamelen. Zij stellen onder andere hun trainingsschema’s beschikbaar,” voegt Menke toe.
Het ontwerp van de teugelsensoren is zodanig dat ze wireless worden opgeladen. Alleen dan kunnen ze afgewerkt worden met een beschermende laag tegen stof, zand en vuil. Menke: “In het buitenland wordt Brabant goed in de gaten gehouden door paardenliefhebbers. Dat merken we aan het aantal klanten uit Dubai, Australië en Chili dat onze website weet te vinden op zoek naar technologie die hen kan helpen beter te presteren. Vergeet niet dat de meeste Olympische medailles die we in de paardensport winnen, door Brabanders gewonnen zijn. Internationaal staan we hoog aangeschreven.”
De jury roemde het praktische vertrekpunt en de potentie uit te breiden naar andere dieren en diersporten. Zij benadrukte het belang van een goede infrastructuur voor het verzamelen van de relevante data alvorens data-uitwisseling op grote schaal plaatsvindt. De jury verwees ook naar het buitenland: IPOS zou zich internationaal moeten focussen. De paardensector is een niche-markt, klein en specifiek, maar met de juiste aandacht en gebruik makend van de goede naam van Hippisch Brabant, is de IPOS Trainingsapplicatie rendabel te maken. Ook kreeg het team grote waardering. ‘Dierenarts Menke zoekt technisch team’ heeft geleid tot een groep van getalenteerde mensen uit verschillende disciplines die tot unieke nieuwe concepten komen.