tekst: Erika Hoekstra, tekstbureau Neerlanderika
De visie van Frank van de Ven, global ambassador van i-team Global, het Eindhovense bedrijf dat ons op inspirerende en innovatieve wijze anders over schoonmaken laat denken, werd op vrijdagmiddag 4 oktober in het Eindhovense Parktheater bekroond met de Beste Ondernemers Visie Award 2019. Dit jaarlijkse feest, tot in de puntjes georganiseerd door Junior Chamber International (JCI) Eindhoven, kende daarnaast een tweede winnaar in de persoon van Dennis van der Wiel, mede-oprichter van Polariks. Van der Wiel nam de ASML Young Makers Award (AYMA) in ontvangst voor een veelbelovende hyperspectrale sensor die zijn merites moet gaan verdienen in de Land- en Tuinbouw.
Juryvoorzitter Tiny Sanders gaf bij de motivatie voor de nummer één positie van Frank van de Ven plagerig aan dat de jury zich in het begintraject had afgevraagd waarom zij “die automatische dweilen uit de boedel van een failliete stofzuigerfabriek” zou moeten nomineren. Het antwoord formuleerde zich direct na een stap over de drempel bij i-team Global: “Onze binnenkomst leek een entree op een surpriseparty. Na ontvangst stapten we in een totaal andere wereld. Van de Ven vormde het dealernetwerk om naar samenwerkende partners met een relevante relatie, in joint ventures, en gaf ons inzicht in de unieke belevenis die zij dagelijks met de revolutionaire schoonmaakmachines ervaren”.
Juul Rameau, voorzitter van de BOV2019, memoreerde in haar openingswoord in de foyer de oprichting van JCI Eindhoven en de successen in het 50-jarig bestaan, waaronder nu voor de 25emaal de BOV uitreiking. Jules Huys, scout en coach voor de BOV-genomineerden, sprak zijn trots uit voor de mooie bedrijven in de Brainport regio en bedankte sponsoren en jury. Daarna verplaatsten zo’n 350 geïnteresseerden zich naar de grote zaal.
Op het podium ontving gastheer en taalvirtuoos Wim Daniëls allereerst de zittende voorman van JCI, Mitchell Jacobs. Argeloos informeerde Daniëls of het ‘junior’ adjectief in de naam suggereerde dat er ook een ‘oudere’ kamer bestaat. Waarop Mitchell ontkennend antwoordde en aangaf dat je echt ‘geknakt’ wordt als je veertig jaar bent. Alleen Young Professionals tussen vijfentwintig en veertig kunnen lid zijn. ”Jonge professionele lieden”, vertaalde Daniëls. En zo bleef hij tijdens de twee uur durende show meermalen als taalpurist uit de hoek komen. Mitchell liet zich niet uit het veld slaan en vertelde over de maatschappelijke verbondenheid van JCI met de Verenigde Naties en over de jaarlijkse Nationale Conventie van de Nederlandse Kamers, die aansluitend op de uitreiking van de Awards zou plaatsvinden en eveneens door het jubilerende JCI Eindhoven is georganiseerd.
Vervolgens kwam Ted Kivits voor de microfoon. Hij moest de vorig jaar gewonnen trofee weer inleveren. De service manager van Heliox sprak over de aantrekkende kracht van de wisselbokaal op nieuwe werknemers. De zichtbaar uitgestalde trofee in de ontvangsthal en alle publiciteit eromheen hebben gezorgd voor de groei en de positionering van Heliox als een succesvol bedrijf, en daar plukt het nog elke dag de vruchten van.
Daarna was toch echt de beurt aan de drie genomineerden. De zaal kreeg drie keer een wervelende video te zien waarin de ondernemer en zijn visie geportretteerd werden binnen de muren van zijn, en haar, eigen bedrijf. Na de eerste video vroeg Wim Daniëls aan Frank van de Ven van i-team Global wat toch het verschil tussen dealer en partner was. Van de Ven antwoordde dat de partnerrelatie bijna gezien moet worden als die van een dagelijkse partner: je bouwt aan commitment, zodat je eerst een soort verloving kunt aangaan, en na verloop van tijd misschien een huwelijk. Na de tweede video vroeg Daniëls aan Jeanette en Henri Veldsink van de Veldsink Adviesgroep in financiële dienstverlening, of zij in één woord konden vertellen waar ze de hele dag mee bezig zijn. Jeannette’s reactie was “meer tijd voor de klant vrijmaken, de klant centraal blijven stellen”. En na de derde video wilde Daniëls van Bernard Gosselink van Ctouch touchscreens weten of ze ook werkelijk kunnen meten of hun touchscreens tot een hoger rendement leiden bij vergaderingen en onderwijstoepassingen. Gosselink bevestigde dat de Ctouch Academy gebruikers traint in alle ins en outs van hun op maat gemaakte touchscreenoplossing en dat zodoende inderdaad een grotere efficiëntie optreedt.
Wim Daniëls stelde tal van andere vragen die de genomineerden sterk pareerden. Ten slotte mochten jury en zaal op adem komen tijdens het optreden van ‘sleutelwoordspreker’ Joseph Oubelkas. Hoewel, op adem komen? Iedereen luisterde ademloos toe. De bizarre wending in het leven van voormalig ondernemer Oubelkas relativeerde het belang van hard werken en succes, en onderstreepte tegelijkertijd de maakbare kracht van ieder individu.
Dat iedereen zijn eigen verhaal heeft, bleek ook in het tweede deel van het programma. Nadat de jury zich terugtrok, bestegen de twee AYMA-finalisten het podium. Dennis van der Wiel van Polariks en Menke Steenbergen van IPOS Technology kregen ieder vijf minuten om het publiek te overtuigen van hun product. Iedereen voelde de wijn al over de tong strelen bij het verhaal over innovatieve, duurzamere druiventeelt van Polariks, terwijl paardenminnend Brabant op deze Werelddierendag kansen voorvoelde voor optimalisatie van de eigen rijkunst ten gunste van de gezondheid van edele viervoeters, afgaande op het gloedvolle betoog van Menke Steenbergen over de teugelsensor.
Nu volgde een intermezzo waarbij iedereen zijn mobiele telefoon mocht pakken om in te loggen op een site waarop de vraag “Wat is de belangrijkste factor van succes?” zichtbaar werd. De drie meest gegeven antwoorden verschenen op het projectiescherm. De gastheer vroeg elk van de vijf Award-kanshebbers welke succesfactor zij verkozen, eventueel buiten de top drie: visie, passie en doorzettingsvermogen. ‘Veerkracht’ en ‘creativiteit’ werden toegevoegd. Deze oefening vormde de opwarmer tot de daadwerkelijke stemming: het publiek wees Polariks als winnaar aan. Naast een geldbedrag krijgt deze jonge onderneming verschillende coachingstrajecten aangeboden van ASML, NTS hardware en Reijnders advocaten. IPOS gaat niet met legen handen naar huis: de runner-up wint een workshop merkgestuurd ondernemen van Delta Zuid. Tot slot voerde Wim Daniëls een kort gesprek met Sikko Wittermans, vice-president R&D bij ASML.
Na deze climax kreeg Tiny Sanders het woord om de begeerlijke BOV Award aan een nieuwe eigenaar uit te reiken. Eerst prees hij JCI voor het geweldig in praktijk brengen van ‘learning by doing’ en noemde hij alle genomineerden ‘verborgen parels’. Uiteindelijk sprak hij het verlossende woord en toonde Frank van de Ven tussen de koudvuur spuwende reuze-champagneflessen zijn Trofee aan alle belangstellenden. Van de Ven kreeg naast de bronzen wisselbokaal ook een Leadership Expedition naar de Mont Blanc aangeboden door Berg & Partners.
Ter afsluiting nodigde gastheer Wim Daniëls iedereen uit op het podium te komen om de winnaar te feliciteren en daar verder te netwerken met het glas in de hand.