Tijdens een drukbezochte BOV-Award night in het Parktheater in Eindhoven werd op maandagavond 26 maart Jaap Schuddemat van Heliox uitgeroepen tot winnaar van de felbegeerde trofee. Juryvoorzitter Tiny Sanders roemde onder andere zijn veelzijdigheid, maar ook de maatschappelijke relevantie van het product en de visie die op korte termijn geleid heeft tot een succesvolle focus op de elektrische bussen.
De avond werd, tijdens het fijne ontvangst met eten en drinken in de foyer van Parktheater Eindhoven, geopend door burgemeester Jorritsma. Hij heette de ruim 430 gasten van harte en roemde onze regio en Brainport als een toptechnologieregio van wereldformaat. Ook de BV Nederland ziet inmiddels het belang in van Brainport: het werd zes keer genoemd in het regeerakkoord. Hightech en design gaan hand in hand met hoogwaardige maakindustrie en ondernemerschap. De drie bedrijven die deze avond genomineerd zijn voor de BOV-award, zijn hier perfecte voorbeelden van.
Nadat iedereen had plaatsgenomen in de zaal, stelde dagvoorzitter Wim Daniëls Esther Bulkens, de voorzitter van JCI Eindhoven voor. Zij vertelde over JCI en hun activiteiten. Ook gaf ze aan dat JCI op zoek is naar nieuwe leden; ondernemers of ondernemende mensen tot 40 jaar zijn van harte welkom het team te komen versterken. (Kijk op: jcieindhoven.nl)
Het verhaal van Tijn van Elderen van Brabantia (winnaar BOV-award 2017), gaf nog eens aan wat voor impact het winnen van de BOV-award heeft. “Het winnen van deze prijs geeft je een perfect podium om je bedrijf en visie aan een groot publiek te tonen.” aldus van Elderen.
De finalisten werden vervolgens door middel van introductievideo’s voorgesteld en daarna door Wim Daniëls aan de tand gevoeld.
– Mathee en Anton van de Vin van Van de Vin ramen en kozijnen, ontwerp en productie van houten ramen en kozijnen van hoge kwaliteit.
– Jaap Schuddemat van Heliox, leverancier van geschakelde vermogensomzetters, met name snelladers voor elektrische bussen.
– Adam en Dirk de Rooy van De Rooy Slijpcentrum, precisie-expert op het gebied van slijpen en frezen. Met name grote elementen nauwkeurig slijpen is hun specialiteit.
Om het nog even spannend te houden, zorgde Thomas Rau (ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair) voor een zeer interessante keynote over duurzaamheid: duurzaamheid is niet de oplossing, maar het probleem; alles is tijdelijk, de gevolgen van tijdelijkheid zijn permanent. Rau laat zien dat het energieprobleem in wezen oplosbaar is. Hernieuwbare energie genoeg, het is een kwestie van de juiste houding. De in rap tempo toenemende schaarste aan grondstoffen is veel nijpender. Als ondernemer ziet hij hierin geen bedreiging maar een uitdaging. Omdat verspilling van grondstoffen een mondiaal fenomeen is wil hij verder gaan dat het werken op gebouwniveau en is zich gaan richten op het sluiten van grondstoffenkringlopen. Onder andere door de oprichting van Madaster. Madaster is het kadaster voor materialen. Grondstoffen zijn schaars maar gelimiteerd en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Met behulp van het materialenpaspoort krijgen materialen een identiteit, waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen.
Julian Jagtenberg van Somnox wint AYMA
Naast de BOV-Award werd ook de ASML Young Makers Award uitgereikt, bedoeld voor een veelbelovende jonge start-up in de Brainportregio die een technisch product heeft ontwikkeld met maatschappelijke impact. Na de spannende voorronde op maandag 19 februari in het Boordhuys in Nuenen, kwamen Iris Stoute van Picoo en Julian Jagtenberg van Somnox als finalisten uit de bus.
Zij mochten deze avond beiden hun product pitchen. Picoo heeft een nieuwe en spannende speelervaring voor kinderen ontwikkeld, waarbij het interactieve van de nieuwste computergames en het actieve van buiten rennen en samen spelen samenkomen. Somnox is ’s werelds eerste slaaprobot die wetenschappelijk bewezen cognitieve en gesimuleerde menselijke ademhalings-technieken gebruikt om sneller in slaap te vallen, langer te slapen en uitgerust wakker te worden.
Via een online stemming verkoos het publiek Julian Jagtenberg van Somnox tot winnaar. Het prijzenpakket bestaat o.a. uit coaching door ASML, juridisch advies van Reijnders Advocaten, hardware ondersteuning van NTS en een cash prijs van € 5.000,-. Ook Iris Stoute van Picoo ging niet met lege handen naar huis, zij mag deelnemen aan het Businesslab voor innovators, aangeboden door DeltaZuid.
Onder leiding van Wim Daniëls volgde een discussie over een tweetal stellingen met betrekking tot het thema van de avond: Offline. De conclusie van de finalisten was eensgezind: volledig online ondernemen bestaat voor hen niet. Je hebt altijd dat face-to-face contact nodig om succesvol te zijn, zowel naar buiten, je klanten toe, als intern, naar je werknemers.
De Meisjes met de Wijsjes zorgden met onder andere een vierstemmige uitvoering van Brabant van Guus Meeuwis voor een muzikaal intermezzo voordat de uitslag via een filmpje bekend werd gemaakt.
Jaap Schuddemat van Heliox werd uitgeroepen tot winnaar van de felbegeerde BOV-trofee. Juryvoorzitter Tiny Sanders gaf aan: “De eerste jaren van Heliox waren moeizaam en de noodzakelijke technologie ontwikkeling kostte geld en leverde weinig op. De keuze: ‘focus op snelladers voor elektrische bussen’ was achteraf logisch, maar destijds een gewaagde visie die het fundament legde voor de huidige opportunities. Een schoolvoorbeeld van de kracht van regio: ontsproten uit Philips en optimaal gebruikmakend van de aanwezige kennis en kracht. Hoewel enkele concurrenten, zoals Siemens en ABB, giganten zijn, heeft Heliox op dit moment het beste product. De markt voor snelladers gaat de komende jaren spectaculair groeien (€ 15 miljard tot 2030) en Jaap is er van overtuigd dat deze David stand zal houden tegen de internationale Goliath’s. ‘Doen waar je goed in bent, de rest uitbesteden’ dat is zijn motto, dat lukt tot nu toe aardig!”
Naast de bronzen trofee kreeg Jaap Schuddemat een cheque uitgereikt voor een Leadership Expedition, aangeboden door Berg & Partners, om samen met verschillende andere ondernemers en een ervaren gids een unieke, uitdagende en inspirerende leiderschapsreis te maken. Hij bedankte de ongeveer 50 medewerkers van Heliox, en gaf aan dat ze het echt met zijn allen gedaan hebben.
Na afloop van de uitreiking was er volop gelegenheid te netwerken op het tot een bar omgebouwde podium van het Parktheater.
We kunnen terugkijken op wederom een zeer geslaagde BOV-award night. JCI Eindhoven, organisatie van de Beste Ondernemers Visie (BOV) Eindhoven, bedankt graag de jury, sponsoren én andere betrokkenen voor hun bijdrage aan het BOV-jaar 2018. Door jullie betrokkenheid, inzet en steun hebben we ook dit jaar weer een mooi evenement kunnen neerzetten!